Onze manier van bouwen en verbouwen verandert razend snel: drie trends

13
april 2018

Op Open Wervendag is zowel jong als oud meer dan welkom om zich te laten onderdompelen in de wereld van de bouw. Want de sector heeft de laatste jaren helemaal niet stil gestaan en popelt om haar laatste innovaties voor te stellen. Nu al benieuwd wat onze deelnemers allemaal in petto voor je zullen hebben op 6 mei? Wij zetten alvast de drie grootste trends voor jou op een rijtje.

1. Let's get virtual: we bouwen virtueel

Net als zoveel zaken in ons dagelijkse leven, ondergaat de bouw een aanzienlijke digitale transitie. 2D-plannen zijn niet meer van deze tijd, 3D-en BIM-modellen zetten alle data en tekeningen om in een virtueel bouwwerk dat nadien op de werf gebouwd wordt. Alles wordt zo preciezer voorgesteld en maakt het mogelijk om alle partners binnen een project perfect op één lijn te krijgen.

Zo kan je bijvoorbeeld op 6 mei Residentie de Castor in Beveren-Leie, momenteel nog in ruwbouw, nu al virtueel bezoeken. Ook op de restauratiewerf van de Antwerp Management School in Antwerpen weten ze je alles te vertellen over hoe BIM en virtual reality zijn ingezet bij dit project en kan je een VR-bril opzetten om dit met je eigen ogen te beleven.

(Lees verder onder de afbeeldingen)

Residentie de Castor in Beveren-leie

Residentie de Castor in Beveren-leie

Antwerp Management School in Antwerpen

Antwerp Management School in Antwerpen

2. Ecologisch en energiezuinig

Bouwen wordt ecologisch en energiezuinig. Gebouwen met een energiepeil lager dan nul, massief-passiefbouw, gebouwen die zelf energie opwekken… En waarom niet morgen het elektrisch wagenpark opladen?
Op onze overzichtskaart vind je sowieso een project rond energiezuinig bouwen in je buurt.

3. Alles wordt slimmer en groener

Slimme gebouwen, slimme steden, slimme wegen. Onze Belgische steden worden echte smart cities en in thuis hebben we toestellen die voor ons alles meten en voorspellen. Domotica, internet of things, artificiële intelligentie: het klinkt jou allemaal nogal futuristisch in de oren? Kom naar Open Wervendag en beleef het vanop de eerste rij.

In Sint-Truiden waan je je ongetwijfeld meteen in de toekomst. Op de voormalige vliegbasis Brustem wordt een heuse droneport gebouwd. Deze kleine vliegtuigjes zijn niet alleen een populair gadget maar worden in de bouwsector ook ingezet voor dakinspecties en allerhande metingen op de werf.