Antwerpen zet de mens in het midden

29
april 2018

Zot van “A” zeggen ze in Antwerpen. En nu geven ze de stad ook terug aan “A”. Lees: meer ruimte voor de mensen en meer aandacht voor een vlotte mobiliteit.

De Scheldekaaien vanuit een kraan

Aan grote bouwprojecten geen gebrek. Maar wat aan de Scheldekaaien gebeurt, overtreft veel andere projecten. Op zijn minst toch voor wat de grootte betreft. De kaaien krijgen over een lengte van maar liefst 5 kilometer een grondige facelift. Meer ruimte voor sport en spel, meer groen maar ook meer veiligheid. Want de kaaien worden versterkt en verhoogd opdat ze bij stortvloeden niet langer onderlopen. In Sint-Andries en het Zuid heb je al een mooi beeld van hoe dat alles er gaat uitzien. Maar voor een optimaal overzicht, nemen we je mee de lucht in. Je kunt de werken ook beleven aan boord van kranen en werfmachines.

2000 Antwerpen Scheldekaaien

De kaaien worden versterkt en verfraaid

Park met “tuinkamers”

Een paar straten verder vinden we de Gedempte Zuiderdokken. Nog zo’n topproject en nog maar eens een voorbeeld van hoe Antwerpenaren hun stad terugkrijgen. Tussen de Waalse Kaai en de Vlaamse Kaai komt er een langgerekte groene zone met tuinkamers. Noem het Central Park in het klein. Overigens "tuinkamers" of “pockets” zijn gezellige groene hoekjes met volop ruimte voor sport en spel. Automobilisten parkeren binnenkort ondergronds. Weg grijs dus en welkom groen en waterpartijen. Een leuke bezienswaardigheid op 6 mei zijn de oude kaaimuren, die weer zichtbaar zijn. Want zo begon het hier ooit, met drie dokken als uitbreiding van de haven.

2000 Antwerpen Dokken

Auto's parkeren voortaan ondergronds, onder het groen

Q-ville: van stal tot stad

Ook buiten “het stad” geen gebrek aan interessante projecten. Een daarvan is Q-ville, in Essen. Met de “Q” van Quarantainestallen. De beschermde stallen uit 1896, waarin ooit vee apart gezet werd om het te keuren en brandmerken, worden een cohousingproject met ruim 40 woningen. Er komen ook commerciële ruimtes, een gemeenschappelijke zwemvijver en een binnenzwembad. Hoe je dat precies doet, zo’n energiezuinige ministad uit de grond stampen en wat cohousing echt inhoudt? Je hoort en ziet het op 6 mei, tijdens de begeleide rondleiding met animatie.

2910 Essen Q Ville

Duurzaam bouwen betekent ook hergebruiken wat nog goed is