Brussel zet in op stadsverdichting en verfraaiing

3
mei 2018

Bouwen aan de stad, is een werk dat nooit ophoudt. Maar het verleden zomaar uitwissen om te vernieuwen, doen ze niet Brussel. Niet voor de wegen en tunnels, en niet voor de woongebouwen.

Schutters aan het Reyerscomplex

Het Reyerscomplex is geen aantrekkelijke plek om Brussel binnen te komen. Een kluwen van beton en tunnels. Staatshoofden en regeringsleiders hebben wellicht dikwijls de wenkbrauwen gefronst, op weg van de luchthaven naar het centrum van de stad. Gedaan met zulke reacties want de Reyerslaan wordt een stadsboulevard. En de tunnels worden veel veiliger, met ledverlichting en geluidswerende wanden. Je krijgt op 6 mei al een boeiende blik achter de schermen. Wist je trouwens dat vlakbij ooit een oefenterrein lag voor het leger? De zandheuvels in het park achter het VRT-gebouw zijn de stille getuigen daarvan.

1000 Reyerstunnels

Het Reyerscomplex: van grijs kluwen tot aantrekkelijke toegangspoort

Nieuw volk in de toren

Ook het centrum van de stad krijgt een update. In een 60 meter hoge toren in de Kaaienwijk, waar ooit een verzekeraar en een polikliniek zaten, komen maar liefst 156 appartementen. Niet afbreken wat nog goed is, zo luidt het devies bij het project Cosmopolitan. En dus werd de constructie uit de “swinging sixties” volledig gestript en gemoderniseerd. Duurzaamheid in de brede zin van het woord. Met de KVS en talloze bars en restaurants als buren loont een bezoek zeker de moeite. Vooral omdat je Brussel ook eens vanop het dak ziet, een kans die je wellicht maar één keer krijgt.

1000 Cosmopolitan

Stedelijk wonen in torens, dat is oppervlakte sparen op het platteland

M-Square, met de “M” van meerdere generaties

Molenbeek wordt in de media vaak erg eenzijdig voorgesteld. Onterecht. Wist je bijvoorbeeld dat het oorspronkelijk een landbouwgemeente was? De schuur van Brussel. Het natuurgebied Scheutbos is een stille getuige van die groene geschiedenis. Vlakbij het park wordt hard gewerkt aan het project M-Square. En ook hier draait alles rond groen. Op een oppervlakte van ruim 30.000 m² komen 6 appartementsgebouwen en een rust- en verzorgingstehuis. Een duurzame manier om de bevolkingsgroei op te vangen. Met aandacht voor verschillende leeftijden. Op 6 mei zie je hoe dit project zich naadloos in de buurt integreert. Je kan ook al het verpleeghuis bezoeken.

1000 M Square

Groen wonen in een stedelijke context