De highlights in Oost-Vlaanderen

20
april 2018

De stad van morgen is een plek die wonen, werken en ontspannen combineert. Een kwestie van autoverkeer te vermijden. Gent speelt volop in op die trend. Maar ook daarbuiten vind je verbluffende bouwwerken.

Geodetische koepel

Hoe breng je de voordelen van de stad en het platteland samen in één gebouw? Het antwoord is de Green Tower in Gent. ‘Green’ omdat je met een appartement in de stad alles op wandelafstand hebt en vlot toegang hebt tot openbaar vervoer. Maar ook ‘green’ omdat je met de hangende tuinen bijna letterlijk de natuur in huis haalt. Elk privéterras is een soort plantenbak die onderhouden wordt met opgevangen en gerecycleerd regenwater. Op de negende verdieping is er zelfs een dakterras, met een zelfdragende halve bol waarin een heuse serre zit. En dat op 28 meter boven de grond. Een ontwerp als dit zag je vast al eens op architectuurblogs. Op 6 mei zie je het ook in het echt.

Beenderen onder het crematorium

Een gebouw waar emoties hoog oplopen. En dat in een koud en hard materiaal als beton. Het lijkt een contradictie. Net als de grootte van het project, die contrasteert met de verfijning waarmee de werken zijn uitgevoerd. Voor het nieuwe crematorium is 6.000 m² ingepalmd. De gevels zijn 8 meter hoog en werden opgetrokken in warm-grijs zichtbeton. Maar ondanks het formaat is de belijning in de wanden een waar millimeterwerk. Een afgebakend traject voert je via de begroetingsruimtes en aula’s langs de ovenruimte waar de drie ovens al ter plekke zijn. Markant detail: archeologisch onderzoek wees uit dat hier wellicht ooit een offerkuil was.

9000 Gent Wintercircus Furnibo 2 Bijgeknipt2

9000-Gent-wintercircus-Furnibo-2_bijgeknipt2

9000 Gent Oude Dokken School En Sporthal Bam Contractors 4 Rsz Bijgeknipt

Oude Dokken: metalen rooster met begroeiing brengt groen in de constructie

Buitenkamer in de haven

Er was een tijd dat vernieuwing betekende dat het verleden genadeloos werd uitgewist. Niet zo voor de “Oude Dokken” in Gent. Daar zijn volop werken bezig aan een passiefgebouw, waarin naast een kinderdagverblijf ook een buitenschoolse kinderopvang, een school en een “sportkooi” komen. Een constructie van 18 meter hoog. Maar noem het geen massieve blok. Want tegen het gebouw wordt een metalen roostering gezet, die straks volledig wordt ingepalmd door de begroeiing. Wat er ook komt, zijn voetgangers- en fietsersbruggen om het nieuwe stadsdeel te verbinden met de rest van Gent. En wanneer alles klaar is, zullen historische havenkranen een soort uitkijkpost vormen voor bewoners en bezoekers. Veel te beleven dus. Ook tijdens de begeleide rondleiding op 6 mei.

Ondergrondse rockzaal

Hoe komt het dat van een grootschalige renovatie zo weinig te zien is? Heel eenvoudig: omdat de zware machines vooral binnen ingezet worden. Een spectaculair zicht in het sowieso al spectaculaire Genste Wintercircus. Er komen een demonstratie- en tentoonstellingsruimte, een dakrestaurant en kantoren. Maar het meest indrukwekkend is toch wel de concertzaal die plaats zal bieden aan 500 bezoekers en 8 meter onder de grond zal zitten. Een technisch huzarenstuk. Dat zal je tijdens de begeleide rondleiding op 6 mei zelf ervaren.