Fietsostrade: nieuwe materialen voor een milieuvriendelijke mobiliteit

10
mei 2019

Files, parkeerproblemen, uitstoot, ... Wie de fiets neemt, draagt er niet langer aan bij. Maar om het fietsgebruik te stimuleren, zijn natuurlijk goede fietspaden nodig of – als het iets sneller mag – fietsostrades. Tussen Antwerpen en Lier wordt momenteel druk gewerkt aan de F11.

Veilig en snel fietsen

Lange tijd moesten wij Belgen de Nederlanders het nakijken geven, als op fietspaden aankomt. Maar de kloof wordt kleiner. Zeker als je de fietsostrades in de provincie Antwerpen ziet: 4 meter brede, rechte stroken, ver weg van het autoverkeer. Een groot deel van het traject van de F11, tussen Antwerpen en Lier, is al in gebruik. Straks kan je vanuit Mortsel helemaal doorrijden naar de stadsring.

2640 Mortsel Fietsostrade Willemen Infra Thv Van Wellen Franki 6

De fietsostrade

Innovatieve materialen

Op 5 mei werd in de Mortsel alvast de langste composietbrug van België geplaatst. De brug over de spoorweg maakt deel uit van het fietstraject. Door een composietmateriaal te gebruiken bleef het gewicht beperkt tot 30 ton, terwijl de constructie toch uiterst sterk is en weinig onderhoud nodig heeft. De milieu-impact is stukken lager dan die van stalen en betonnen bruggen.