Limburg richt de blik op morgen

28
april 2018

In de schaduw van de mijnterrils schieten verrassende projecten uit grond. En voor wie eraan zou twijfelen: de kolen hebben allang plaatsgemaakt voor innovatie, hightech en cultuur. Als er één provincie is, die zichzelf constant opnieuw weet uit te vinden, is het wel Limburg.

Een ongewoon dierenpark

Dat de bouwsector een grootschalig kunstproject realiseert is op zich al bijzonder. Dat het daarbij gaat om een project van Koen Vanmechelen, maakt het alleen maar interessanter. Vanmechelen is een kunstenaar met wereldfaam en … heeft iets met dieren. Nogal logisch dus dat hij zijn nieuwe studio laat bouwen op de terreinen van de zoo van Zwartberg, die intussen al 20 jaar dicht is. “La Biomista”, zo heet het project. Er komt een park, een vijver, een amfitheater en wandelpaden. Ook interessant: de werken zijn al een heel eind gevorderd. Je krijgt dus op 6 mei een goed idee van hoe alles er zal uitzien. Vergeet zeker je wandelschoenen niet.

3600 Genk Biomista

La Biomista: noem het dierentuin 2.0

Vernieuwde vliegbasis

Een eerste steen leggen? Dat doe je niet als je core business met drones te maken heeft. Bij de Droneport in Sint-Truiden, hebben ze hun eerste steen naar binnen gevlogen. Een ideale start voor de werken die het vliegveld van Brustem weer een toekomst geven, nadat de luchtmacht er in 1996 is vertrokken. Naast de loods komt een nieuwe controletoren. En er komt een campus voor start-ups, die gespecialiseerd zijn in onbemande vliegtuigen. Wist je trouwens dat drones ook in de bouw een belangrijke rol spelen? Je hoort en ziet het allemaal op Open Wervendag.

3800 Tongeren Droneport

Droneport: bouwen aan nieuwe banen

3500 Hasselt Quartier Bleu

Quartier Bleu: werken van megaformaat

Bouwputtoerisme

Niet alleen het bedrijfsleven zet in op vernieuwing. Ook het stadsleven in Hasselt ondergaat een metamorfose. Waar het gebied rond de Kanaalkom er tot voor kort troosteloos bijlag, hebben de leegstaande gebouwen en braakliggende terreinen, plaatsgemaakt voor een nieuw stadsdeel. Wat je mag verwachten van “Quartier Bleu”? Een indrukwekkend woon- en winkelcentrum aan het water en een parking die de mooiste van Europa moet worden. Een stukje design onder de grond. Opmerkelijk hoeveel mensen zich de voorbije maanden kwamen vergapen aan de gigantische bouwput. Vandaag krijgen ook de gebouwen vorm. En die zijn minstens even indrukwekkend. Ontdek het op 6 mei. Er is van alles te beleven, te voet en met de fiets.