Provincie Antwerpen, een lofzang voor de bouw

21
april 2017

De werven in de provincie Antwerpen zijn een perfecte staalkaart van de bouw. Van grote infrastructuurwerken, over nieuwe hypermoderne kantoren en ziekenhuizen, tot restauraties van historische gebouwen. Een lofzang voor de bouw!

Cultuurminnend Antwerpen – en ongetwijfeld heel Vlaanderen – zit op haar honger. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen zit immers al een tijdje achter slot en grendel. Op 7 mei gaan de deuren echter uitzonderlijk open en vang je een glimp op van het nieuwe, verticale museum dat pal in het midden van het oorspronkelijke museum zal ingeplant worden. In Kalmthout duiken we ook in de geschiedenis. Daar wordt de voormalige gezinswoning van oud-burgemeester dokter Zaman gerestaureerd, maar aangepast aan de normen van onze eeuw. Breng tegelijk ook een bezoek aan de prachtige bomentuin van meer dan 160 jaar oud.

Kmska

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen

Oude Woning Dokter Zaman

Voormalige gezinswoning dokter Zaman, Arboretum Kalmthout © Polderke

Even indrukwekkend zijn de nieuwe kantoorgebouwen die de Antwerpse skyline verder vormgeven. Pal langs het station van Berchem verrijst Post X, een nieuwe stadsontwikkeling met vijf passieve kantoren, een primeur voor de provincie. Dicht bij het Harmoniepark en Brouwerij De Koninck poot de provincie Antwerpen haar nieuwe provinciegebouw neer: een 58 meter hoge toren met 14 verdiepingen. Het gebouw blinkt uit in duurzaamheid door het tot op heden grootste BEO-veld. Ook de geperforeerde gevel en de uitzwenking, naar een ontwerp van de gerenommeerde architect Xaveer De Geyter, hebben hun functie: het gaat oververhitting tegen en zorgt voor een optimale inval van het daglicht.

Provinciehuis

Provinciehuis, Antwerpen

Post X

Post X, Berchem

Gigantische graafmachines en metershoge kranen troef op Open Wervendag. Zo ook bij project Noorderlaan, de nieuwe tramverbinding tussen het centrum van de stad Antwerpen en het Eilandje. Daar zijn de werken al gevorderd tot op –3. Durf jij in deze bouwput af te dalen? Ook op de werf Speecqvest in Mechelen is er heel wat grondverzet. Opvallend: hier is nog geen bouwput te zien want eerst worden er palen en dekplaten in de grond geplaatst en vervolgens de grond pas uitgegraven. Men bouwt dus werkelijk van boven naar beneden. Volgens het vakjargon spreekt de bouw van de top-down graafmethode. Leer er meer over tijdens je bezoek!

Noorderlijn

Noorderlijn, Antwerpen

Speecqvest

Speecqvest, Mechelen

Dat de bouw meer is dan de gebouwen dagelijks om ons heen, toont de nieuwe skipiste Aspen in Wilrijk. De statistieken zijn alvast indrukwekkend: 6.000 m3 beton, 2.000 ton staal, zo’n 6.000 m2 vloerplaten en ongeveer 800 funderingspalen. Of ook de acht windturbines 'Haveneiland' van Vleemo die maar liefst 17.000 gezinnen jaarlijks van elektriciteit kunnen voorzien.

Vleemo

Windmolenpark Haven Eiland, rechteroever haven Antwerpen

Skipiste Aspen

Skipiste Aspen, Wilrijk

Het lijstje voor Antwerpen is echter eindeloos. Met maar liefst 36 werven is er nog zoveel meer te ontdekken. Welke werven wil jij ab-so-luut zien?

Laat het ons weten via social media #openwervendag2017