In Namen wordt een donjon uit de 13e eeuw met zorg gerestaureerd

25
april 2018

Uniek aan deze restauratie is de toepassing van verschillende, zeer speciale technieken zodat het gebouw in haar oude glorie wordt hersteld.

Op de Rue Basse, in Assesse, staat donjon uit de 13e eeuw die beslist een ommetje waard is. In de eerste plaats omdat het een uitzonderlijk beschermd monument is dat behoort tot de categorie Uitzonderlijk Erfgoed van Wallonië sinds 1973 en omdat het eerlijk gezegd uniek is. Voorts omdat de volledige restauratie van het pareltje van Crupet veronderstelt dat de ambachtelijke technieken volkomen worden beheerst. En hetzelfde geldt voor de speciale technieken!

De aannemersbedrijven Golinvaux en Ronveaux hadden niet alleen als opdracht het baggeren van de slotgracht maar ook het herinrichten van de vijvers en de aanleg van een dam!

5330 Assesse Golinvaux Ronveaux Donjon De Crupet 10

Experts aan het werk op het dak van de donjon

5330 Assesse Golinvaux Ronveaux Donjon De Crupet 1

Prachtig beschermd monument dat behoort tot de categorie Uitzonderlijk Erfgoed van Wallonië sinds 1973

De teams moesten bijvoorbeeld ook een eiken dakgebinte renoveren waarvan een niveau, de zogenaamde visgraat, gewoonweg uniek is in België. De wens om terug te keren naar de oorspronkelijke volumes van de donjon leidde ook tot de afbraak van draagmuren. En dus ook tot aanzienlijke verstevigingen van de funderingen van het gebouw, onder meer door het bouwen van ringbalken maar ook door de plaatsing van een perfect geïntegreerde metalen constructie.

Maar kom het werk vooral talrijk bekijken! Op 6 mei zullen de bezoekers niet alleen de ziel van het bouwwerk naar waarde kunnen schatten maar ook verschillende bouwberoepen in volle activiteit. Zandsteenschuurwerk, voegwerk, versterkingen met hars maar ook beitsen, plaatsen van natuurleien, enzovoort.