De werven in Oost-Vlaanderen zijn geen utopie, maar een realiteit

30
april 2017

De bouw evolueert in ongezien tempo. We bouwen niet alleen sneller, energiezuiniger, maar ook in functie van nieuwe woonbehoeften. De werven van Oost-Vlaanderen gunnen ons een blik in de toekomst.

Heel wat nieuwe woningen zijn vandaag al energiezuiniger dan wettelijk verplicht. In sommige gevallen gaan bouwheer en aannemer zelfs nog een stapje verder. De appartementen en woningen van het project Alizé in Eeklo zijn energiepositief. Dat wil zeggen dat ze meer energie opwekken dan dat ze verbruiken. In Sint-Niklaas slaan maar liefst 22 bouwheren de handen in elkaar voor een uniek woonconcept rond cohousing, een alternatieve woonvorm waarbij je als bewoner wel je eigen huis en tuin hebt, maar andere zaken zoals grotere eetruimtes of speeltuin deelt. Niet overtuigd van het concept? Ga dan zeker zelf eens kijken op zondag 7 mei!

Alize

Alizé, Eeklo

Cohousing G Build

Cohousing Waasland, Sint-Niklaas

Sociale interactie staat ook centraal in het project Utopia in Aalst, genoemd naar het gelijknamige boek van humanist Thomas More waarin hij een ideale staat beschrijft. De verwijzing is niet zomaar: het was immers Aalstenaar en drukker Dirk Martens die zijn broek drukte. Utopia wordt een unieke combinatie van een bibliotheek en academie voor podiumkunsten. Wat verderop, in het Utopiadorp op Graanmarkt, barst er een groots stadsfeest lost! Ook in het rijtje van culturele werven, staat die van het MIAT in Gent. Daar klim je naar de top van het fabrieksdak en geniet je van een adembenemend zicht over de Arteveldestad.

Utopia

Utopia, Aalst

Miat

Museum over Industrie, Arbeid en Textiel (MIAT), Gent

Het grote geschut vinden we op de werf in Aalter, waar men volop werkt aan de heraanleg van het op- en afrittencomplex van de E40. En omdat je de omvang van de werken pas echt goed ziet vanuit de lucht, hijst een kraan je eventjes 20 meter naar boven!