Innovatie troef in Vlaams-Brabant

28
april 2017

Niets dan primeurs in de provincie Vlaams-Brabant. Of hoe de bouw nogmaals haar innovatie en vakmanschap in de verf zet.

Sinds 2004 al bouwen UZ Leuven, KU Leuven en de stad Leuven aan de Health Sciences campus Gasthuisberg. Tegen 2020 zullen daar dagelijks maar liefst 40.000 patiënten, bezoekers en personeelsleden onthaald en tewerkgesteld worden. Er is dus nood aan een moderne zorginfrastructuur die de hoge kwaliteitsstandaarden voor patiëntenzorg kan beantwoorden. Uiteindelijk moet de campus uitmonden in een expertisecentrum waar zorg, onderwijs en onderzoek elkaar ontmoeten.

Momenteel bouwt ment volop aan een nieuw vrouw- en kindziekenhuis waarbij alle activiteiten rond zwangerschap, bevalling en zorg voor moeder en kind worden gebundeld onder één dak. Het ziekenhuis bestaat uit twee gebouwen, met elkaar verbonden door een glazen loopbrug. Naast indrukwekkende infrastructuur en vooruitstrevende technieken, is ook de interne circulatie, zowel boven- als ondergronds, van groot belang. Omwille van optimalisatie maar vooral omwille van de hygiëne. Tijdens je werfbezoek doen projectleiders en experts alle aspecten van dit ingenieus bouwproces uit de doeken.

Vrouw En Kindziekenhuis Render

Render: Een glazen loopbrug verbindt de gebouwen van het Vrouw- en kindziekenhuis, Campus Gasthuisberg, Leuven

Vrouw En Kindziekenhuis Werf

Werf: Een glazen loopbrug verbindt de gebouwen van het Vrouw- en kindziekenhuis, Campus Gasthuisberg, Leuven

Vervolgens breng je ook een bezoek aan het protontherapiecentrum, een samenwerking tussen de KU Leuven, de Université Catholique de Louvain en het UZ Gent. Het centrum, uniek in België, zal een innovatieve bestralingstechniek voor tumoren bij kinderen mogelijk maken. Dankzij de therapie kan een tumor gerichter bestraald worden en wordt er minder gezond weefsel geraakt. De bouw ervan is dus letterlijk van levensbelang. Het centrum wordt ondergronds gebouwd met zeer dikke betonnen muren zodat de bestraling niet naar buiten kan. Op Open Wervendag daal je af in een enorm diepe bouwput.

Vrouw En Kindziekenhuis 2 Render

Render: De inkomhal van het Vrouw- en kindziekenhuis, Overzicht Campus Gasthuisberg, Leuven

Vrouw En Kindziekenhuis 2 Werf

Werf: De inkomhal van het Vrouw- en kindziekenhuis, Overzicht Campus Gasthuisberg, Leuven

Ook uniek is het Ecoduct Groenendaal, de eerste natuurbrug over de Ring rond Brussel. Ze wordt 60 meter breed en biedt een veilige oversteek aan dieren. De brug verbindt ook het Zoniënwoud aan beide zijden van de Ring. Voor automobilisten zal het ecoduct er uitzien als een “gewone” brug, maar bovenop het ecoduct zullen er planten en bomen aangeplant worden - planten en bomen die ook in het Zoniënwoud voorkomen, zodat de dieren bij het oversteken niet merken dat ze zich in een andere omgeving bevinden. Op zondag 7 mei kan je uitzonderlijk de werf bezoeken, want het ecoduct Groenendaal zal niet bestemd zijn voor menselijk gebruik. Open Wervendag is dus dé kans om er toch eens dicht bij te komen.

Ecoduct Groenendaal 2

Ecoduct Groenendaal, Ring Brussel