West-Vlaanderen in hogere sferen

25
april 2018

Nuchterheid typeert de West-Vlaming. Maar op 6 mei doen ze in de kustprovincie toch wat uit de hoogte. Letterlijk dan.

Boombanken aan 't Zand

Je reed er misschien ooit dagelijks voorbij op weg naar school. Maar wist je dat de laatste vernieuwing van ’t Zand al dateert van 1978? Een update was meer dan nodig. Binnenkort ziet Brugges grootste plein er een stuk frisser uit. Dat wil zeggen: minder auto’s en meer plaats voor fietsers en voetgangers. Er komen zittreden bij het water en zitbanken met daarin lindebomen. Maar het gaat om veel meer dan gewoon een verfraaiing. De werken zijn behoorlijk complex en spelen zich voor een groot deel onder de grond af. Weinig te zien dus? Daar is een oplossing voor: je kan de werken ook bewonderen vanuit de lucht.

Heraanleg 't Zand

Heraanleg 't Zand: minder auto's, meer plaats voor voetgangers en fieters

Silicon Valley achterna

Een schitterend uitzicht is er ook in Izegem, zoals ze bij ’t Hof Van Commerce zingen: “stad van bustels en skoen”. Maar Izegem is ook goed op weg om het Silicon Valley van West-Vlaanderen te worden. Wie geregeld de E403-autosnelweg neemt, zag er de jongste maanden een opvallende toren uit de grond rijzen: het nieuwe kantoorgebouw van Skyline Communications, gespecialiseerd in data mining. Ruim 10.000 m² groot en met 12 verdiepingen 50 meter hoog. De twee bovenste bouwlagen worden binnenkort gebruikt voor exclusieve evenementen. Maar op Open Wervendag kom je erin zonder VIP-ticket.

Skyline

Skyline Communications: intussen al een flink stuk hoger

De langste wildwaterbaan

Die vind je straks in Kortrijk. En voor wie meteen de feiten wil: hij is 150 meter lang. Het nieuwe stadszwembad “Lago Kortrijk Weide” vormt het sluitstuk van een reeks grote werken op de site. Je mag dus gerust de huidige zwembaden uit 1963 en 1974 vergeten. Voor sportievelingen komt er een zwembad met 8 banen van 50 meter en 2 beweegbare bodems. De kinderen krijgen 5 glijbanen, met een gecombineerde lengte van maar liefst 600 meter. En wat dacht je van het buitenbad dat zomer en winter open is? Moeilijk te geloven dat zoveel waterpret zo weinig energie verbruikt. En toch is het zo. Duik in de techniek achter het zwemplezier en kom op 6 mei langs voor een begeleide rondleiding.

Lago Kortrijk

Een nieuw zwembad in Kortrijk: 5 glijbanen van samen 600 meter lang