alertarrow-rightcheckclipboardclosePage 1dropdown-arrowsfacebookfavoritegluegoogle-plusinstagrampagination-leftpagination-rightsearchselectslick-arrow-righttwitteryoutube
9000 Gent

Duurzame renovatie van iconisch "Wintercircus"

De lang verwaarloosde garage Mahy werd gekocht door Sogent om het te renoveren en te herbestemmen met oog op integratie in een vernieuwd stadsdeel De Krook. Wintercircus maakt deel uit van het beschermd stadsgezicht Circuswijk. Er wordt eerst plaats gemaakt voor een demonstratie- en tentoonstellingsruimte, ondergrondse concertzaal, café en dakrestaurant. Het gebouw zal werkruimte bieden aan organisaties die media onderzoeken en toegankelijk maken voor iedereen. Furnibo bouwt de ondergrondse concertzaal.

Opengesteld door

Bezienswaardigheid

In de eerste fase van de renovatiewerken wordt de basis gelegd voor een duurzaam en stevig bouwwerk dat de tand des tijds terug met gemak kan trotseren. Het gaat om het grondverzet, het realiseren van het BEO-veld (Boorgaten Energie opslag), het rioleringsstelsel onder de funderingsplaat, de bouwkuip, de structurele werken (stabiliteitswerken) en de invulmetselwerken van de niveaus -2 en -1 onder de middenpiste. Deze eerste fase zal ongeveer een jaar in beslag nemen.

Type activiteiten

  • Begeleide rondleiding

Waarom bezoeken

In een bestaand gebouw wordt momenteel een 8m diepe bouwput gerealiseerd om de ondergrondse concertzaal in onder te brengen. Onder de oude staal-beton structuur worden er nieuwe 9m diepe fundamenten gerealiseerd. Bestaande kolommen moeten tijdelijk gaan zweven. Het unieke gebouw op zichzelf is al een bezoek waard, en de spectaculaire werken geven het bezoek nog een extra dimensie.

Speciale opmerkingen

Tegen 2050 wil Gent een klimaat neutrale stad zijn zonder negatieve impact op onze leefomgeving. In het kader van deze ambitie wordt onder de middenpiste van het Wintercircus een CO2-neutraal verwarmingssysteem geïnstalleerd. De meest duurzame optie in dit geval bleek een BEO-veld, een nieuwe techniek waarbij temperatuur van de aarde gebruikt wordt voor de verwarming en koeling van een gebouw. Dankzij het BEO-veld wordt de warmte tijdens de winter uit de bodem gehaald.

Praktische info

nl fr