alertarrow-rightcheckclipboardclosePage 1dropdown-arrowsfacebookfavoritegluegoogle-plusinstagrampagination-leftpagination-rightsearchselectslick-arrow-righttwitteryoutube
2140 Borgerhout

Mundo-a - Geslaagd voorbeeld van bio-ecologische passiefbouw

Mundo-a is bio-ecologisch passiefbouw plus. Het gebouw van 2000 m2 biedt kantoren, vergaderzalen en co-working plaatsen aan maatschappelijk geëngageerde bedrijven. De duurzame constructie is volledig in hout en hangt als een brug tussen twee gebouwen. Het EcoHuis, het EcoCafé en het groene Eco-plein blijven dus zichtbaar en toegankelijk. Opening voorzien in september 2018.
Aannemer: THV D'Hulst Van Rymenant - Thys Bouwprojecten
Ontwerp: B-architecten.

Opengesteld door

Bezienswaardigheid

Het gebouw hangt op tussen twee 'gebouwen' en steunt langs weerszijden op een massieve wand. Negen balken van 32 meter en 4 ton per stuk, uit Oostenrijk, vormen de volledige overspanning van het gebouw. De eerste verdieping ‘hangt’ op 6 meter hoogte. Het gebouw heeft een houten liftkoker, uniek in België. Bovendien kijk je uit over de buurt, het EcoHuis en het districtshuis van Borgerhout.

Type activiteiten

  • Animatie en activiteiten
  • Demo's
  • Begeleide rondleiding

Waarom bezoeken

Het gebouw is een voorbeeld van bio-ecologisch bouwen, met grote aandacht voor gezonde materialen en meubilair. De huidige houtstructuur weegt 135 ton. De glazen binnenwanden van de kantoren worden bijvoorbeeld gerecupereerd uit ontmantelde kantoorgebouwen. Het dagelijks beheer zal milieuvriendelijk zijn: compost, inzameling van speciaal afval en gezonde kuisproducten zijn er maar enkele van. Ontdek ook de plannen voor het groene binnenplein.

Andere activiteiten

Expo "Meer doen met minder"
Expo "Minder grijs, meer groen"
EcoCafé voor "natje en droogje"
Timelapse over de werken
Maquette van gebouw en voorplein
Werksessie BENOveren door Pixii
Werksessie Houtskeletbouw door VIBE

Meer over de activiteit

Rondleiding doorheen het nieuwe gebouw met gids of een vrije toegang tot de werf met uitgestippelde route


De plaatsen voor de gratis, gegidste rondleidingen doorheen het nieuwe gebouw zijn beperkt. U krijgt uitleg van de architecten (B-architecten) en de aannemer (D'Hulst-Van Rymenant en Thys) over de werken en de uitdagingen van dit project.

De rondleidingen beginnen om 11.00 uur en duren tot 17.00 u. Elke rondleiding duurt ongeveer 45 minuten. Op elke uur en elk half uur start er een nieuwe rondleiding. Verzamelen op het overdekte binnenplein.
U schrijft zich in door een mailtje te sturen naar ecohuis@stad.antwerpen.be, vermeld het uur en het aantal personen.
Momenteel is de werf enkel te bezoeken via een trap. Bezoekers in een rolstoel kunnen wel het binnenplein en EcoHuis bezoeken.

Praktische info

  • Turnhoutsebaan 139, 2140 Borgerhout
  • EcoHuis Antwerpen
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Routebeschrijving

Vrije toegang tot de werf met informatiepanelen: zonder inschrijving Rondleiding door B-architecten en infosessies EcoHuis: inschrijven via deze link. Vooraf inschrijven kan via deze link.

nl fr