Groeningeabdij wordt omgebouwd tot museum voor beeldende kunst

Groeningestraat 40, 8500 Kortrijk
Renovatie/restauratie

De Groeningeabdij krijgt een nieuwe toekomst: na een renovatie en uitbreiding opent in 2024 Abby, een veelzijdig en eigentijds museum voor beeldende kunst. Het ontwerp is van toparchitecten Barozzi Veiga en Tab Architects. De historische abdijsite wordt in hun unieke vormentaal herwerkt tot een tijdloze, compacte en duurzame architecturale parel die het erfgoed centraal stelt. Bovengronds komt een nieuw parkpaviljoen. De grootste verrassing zit ondergronds, waar twee state-of-the-art tentoonstellingszalen worden voorzien.

Van :

Bezienswaardigheid

De bezoekers zullen een zicht kunnen werpen op de uitvoering van de ondergrondse tentoonstellingsruimtes. De 2 ruimtes worden opgetrokken uit acht meter hoge betonnen wanden en worden op spectaculaire wijze gekoppeld met elkaar door onder de bestaande kapel een ondergrondse verbinding te creëren. De uitvoeringsprincipes worden tentoongesteld en uitgelegd met beeldmateriaal. Ook de 16e-eeuwse kapel en het Dormitorium kunnen worden bezocht, en het inhoudelijk team van Abby licht de plannen toe voor het nieuwe museum.

Niet te missen

De ondergrondse verbinding van de twee tentoonstellingsruimten is een waar huzarenstuk, en een niet alledaags uit te voeren bouwkundig werk. De 19e-eeuwse kapel wordt gestut worden met zware stalen liggers waardoor ze tijdelijk lijkt te zweven, zodat een onderdoorgang gegraven kan worden. De diepe ondergrondse ruimten, 8 meter onder het straatniveau, maken de spectaculaire werken zichtbaar. Een bezoek aan de werf geeft tot slot ook een goede impressie van de schaal van het toekomstige museum Abby.

Praktische info

  • Groeningestraat 40, 8500 Kortrijk
  • Begijnhofpark
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Routebeschrijving
Vraag meer informatie