nl | fr

Gelieve de werf te betreden

4 april 2024

Binnenkijken op plaatsen die normaal verboden zijn. Dat prikkelt de verbeelding. Open Wervendag doet er dit jaar een schep bovenop, en vertelt de verhalen achter de werven en projecten.

“Weet je nog hoe saaie de buurt hier was? Nauwelijks iets te beleven. Welnu, daar gaat binnenkort een nieuw museum open. Dat zijn ze nu volop aan het bouwen.”

Aan elk gebouw of elke locatie zit een herinnering vast. De school van je kinderen, waar je zelf ooit leerde lezen en schrijven. Dat trendy restaurant, dat 20 jaar geleden een discotheek was, en waar je toen aarzelend op je huidige partner afstapte. Of je nieuwe loft langs het water, in een gebouw dat in een ver verleden nog een stoffige loods was.

Meer dan materialen en machines

Gebouwen, bruggen en wegen verbinden verleden en toekomst. Ze geven vorm aan onze persoonlijke verhalen. Uitgerekend die verhalen staan centraal op Open Wervendag. Tunnels en bruggen, een sluis en een parkeergebouw. Maar ook een gemeenschapscentrum met een bibliotheek, vrijetijdscentra, … De fijne herinneringen van gisteren en morgen.

Enkele tips: de restauratie van het kasteel van Horst of de grote olifant voor het Afrikamuseum in Tervuren …

Plekken waar jouw leven plaatsvindt

Een ziekenhuis? We komen er allemaal wel eens. Maar hoe bouw je zo’n complex geheel, waar zoveel mensen en technieken samenkomen? En hoe maak je zo’n gebouw energiezuinig? Diezelfde vragen kan je stellen bij zwembaden, tentoonstellingsruimtes, mediabedrijven ... Op Open Wervendag zie je ze allemaal. Laat je verwonderen en verbazen.

Enkele tips: de nieuwe tentoonstellingshal BRUSK in Brugge, het nieuwe ziekenhuis van Doornik, de uitbreiding van het designmuseum in Gent …

Een betaalbaar huis voor je kinderen

We tonen niet alleen grote projecten. Embuild, de beroepsfederatie achter Open Wervendag, gaat voor de verkiezingen voluit voor betaalbaar wonen. Onze leden laten zien hoe zij dat aanpakken: met vernieuwende bouwmethodes, digitalisering en alternatieve woonvormen. Ooit gedacht aan een huis uit een fabriek? Of een modulaire studentenwoning in hout?

Enkele tips: de residentiële containers in Herstal, de villa-appartementen in Kalmthout, de stapelwoningen in Blaasveld …

Afspraak op zondag 26 mei

Elk bouwproject is eindig. Maar het einde van een project is het begin van jouw verhaal. Of het nu die betaalbare woning is of dat nieuwe zwembad waar straks jouw kinderen leren zwemmen. Open Wervendag gunt je vandaag al een blik op het leven van morgen. Noteer dus zondag 26 mei alvast in je agenda. Tot binnenkort.