nl | fr

Restauratie pastorij te Schorisse

Zottegemstraat 22, 9680 Schorisse-Maarkedal
Renovatie/restauratie

Pastorie met voortuintje; ruime achterliggende pastorietuin zijdelings palend aan Essestraat met tuinmuur en achteraan begrensd door de Molenbeek. Voorname en goed geconserveerde pastorie, gebouwd circa 1869 naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny (volgens Liber memorialis). Alleenstaand onderkelderd bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien, nok parallel met de straat). Typisch eigentijdse, semi-officiële baksteenarchitectuur met eclectische inslag. Toepassing van hoeklisenen en spaarvelden bovenaan afgewerkt met boogfriezen. Voor- en achtergevel met overeenkomstige ordonnantie namelijk lijstgevel met symmetrische dubbelhuisopstand. Rijker uitgewerkte voorgevel met horizontale geleding belijnd door hardstenen cordonlijsten. Centraal uitspringend deurrisaliet bekroond door puntgeveltje voorzien van oculus met ingeschreven vierpas. Vensters met hardstenen druiplijsten, rondboogdeur verrijkt met brede geprofileerde hardstenen omlijsting op zuiltjes met gedecoreerd kapiteel. Achterdeur met bordes en dubbele trap voorzien van ijzeren leuning (1886), naar dieper gelegen tuin. Zijpuntgevels met opklimmende boogfriezen; rechts met roze en grijze rotspleister. Deze werd waarschijnlijk achteraf aangebracht om waterdoorslag te vermijden. Dit kunnen we afleiden uit het feit dat er onder de pleister reeds knipvoegen aangebracht waren. Rijke polychrome geschilderde interieurafwerking in twee rechter benedensalons gekenmerkt door verzorgde wanddecoratie met imitatiemarmerschildering en wandschilderingen met afbeeldingen van landschappen en natuurtaferelen met dieren in het grote salon vooraan; salon aan tuinzijde met kleinere taferelen in medaillonvorm als onderdeel van de wandbeschildering. Gang in T-vorm met traphal, voorzien van decoratief gepolychromeerde elementen van zoldering en wanden met pilasters; centraal casement van plafond met bijzonder fijne stucornamentatie waarin vier engeltjes. Drie voornoemde ruimten hersteld in 1929-1931 door A. Van Nedervelde. Twee hoge en vaste 18de-eeuwse vierdeurswandkasten en een kleine ingebouwde tweedeurskast in de linker woonkamer (links achter).

Van :

Bezienswaardigheid

Wij werden als aannemer, aangesproken voor de gevelrestauratie uit te voeren. In origine waren alle gevels opgevoegd met een knipvoeg. Een techniek waarbij de voegen als het ware als kadertjes naar voor komen uit het gevelvlak. In de kadertjes werden de stenen bijgeschilderd zodat men als het waren heel strakke rechthoekige stenen kreeg. Een handvormsteen door deze techniek het zicht laten krijgen van een stringpersssteen. Op de rechtezijde werd er achteraf een rotspleister aangebracht. Hierbij gaat men in de verse pleisterlaag met een bundel wilgentakjes een ruw oppervlak vormen. Een ruwe rots gaan nabootsen. De pleister werd vaak ingekleurd zodat deze niet meer geschilderd hoefde te worden. We zullen proberen om enkele demo’s te geven van deze technieken. Binnen zal men kunnen genieten van de originele muurschilderingen.

Niet te missen

Als restaurateur heb ik een grote liefde voor ons erfgoed. Als we kijken naar de nieuwe woningen en de renovaties komen we steeds uit op een blok isomo met kunststofpleister rond. Duurzaam wordt overal gretig in de mond genomen alsof er vroeger niet duurzaam omgegaan werd met onze woningen. Ik heb het gevoel dat er vroeger met meer respect gebouwen werd. De mensen die een gebouw op trokken hadden heel veel zelfrespect en liefde voor wat ze deden. Wanneer jullie dit gebouw betreden dan voel je de ziel in die “hoop stenen”. Ooit hebben ambachtsmensen van deze “hoop stenen” een thuis en onze geschiedenis gemaakt.

Praktische info