Open Wervendag: met welke blik kijk jij naar de bouw?

13 april 2023

Een kleine 100 topwerven in heel België zullen op zondag 7 mei toegankelijk zijn voor het grote publiek. Op het programma staan onder meer grote infrastructuurwerken, energiezuinige woningen, maar ook warmtenetten, scholen en circulaire renovaties.

De grote infrastructuurwerken behoren ieder jaar tot de blikvangers van Open Wervendag. Dat is niet verwonderlijk, veel mensen willen graag een sneak preview van hoe de weg die ze dagelijks nemen er binnenkort zal uitzien. Bovendien krijg je tijdens bezoeken aan deze werven ook een woordje uitleg van de bouwfirma’s die de werken realiseren en krijg je een inkijk achter de schermen over hoe zo’n werf van reusachtige schaal in zijn werk gaat.

1830 machelen herinrichting woluwelaan agents wegen en verk ab eiffage jan de nul colas 7

heraanleg van de Woluwelaan (R22),

Dit jaar kan je in Machelen kennis maken met de heraanleg van de Woluwelaan (R22), die Vilvoorde en Mechelen met de noordkant van Brussel verbindt. De aannemers en bouwheer geven er tekst en uitleg bij de werken en leggen uit wat er allemaal komt kijken bij zo’n enorm project.

3500 Hasselt heraanleg kop Kanaalkom 36

Heraanleg Kop Kanaalkom

Ga je liever uitwaaien langs het water? Dan zijn er ook daar tal van fascinerende opties. In Hasselt wordt de kop van de Kanaalkom ingericht als een belevingszone met veel groen. Er komt ook een grashelling met een hoogteverschil van vier meter, die een deel van de site moet omvormen tot een natuurlijk amfitheater met uitzicht op de vernieuwde jachthaven.

8370 Blankenberge Franchommekaai MJ Braet3

Franchommekaai Blankenberge

Aan de Franchommelaan in Blankenberge wordt een nieuwe kaaimuur gebouwd. Die moet het centrum van Blankenberge beschermen tegen stormvloed vanuit de zee. Je kan er zien hoe de aannemer de oude kaaimuur afbreekt en de paalfunderingen aanbrengt die de stevigheid van de nieuwe kaaimuur moeten garanderen.

8380 zeebrugge bouwdok brugge TM Cotu2

Bouwdok Zeebrugge

In het Bouwdok van Zeebrugge kan je zien hoe 160 meter lange tunnelelementen voor de Antwerpse Scheldetunnel gemaakt worden. Wanneer de acht tunnelelementen klaar zullen zijn, worden ze drijvend via de Noordzee en de Westerschelde naar Antwerpen gesleept. Je moet het zien om te geloven!

9000 Gent station Gent St Pieters TM AB Valens EEG7jpg

Vernieuwing station Gent St Pieters

Ook de treinfanaten komen op 7 mei aan hun trekken. De groep aannemer s van dat project laat je een kijkje achter de schermen nemen van de vernieuwing van het station Gent-Sint-Pieters, het drukste station van Vlaanderen. In Herentals kan je dan weer ontdekken wat er allemaal komt kijken bij de aanleg van de nieuwe spoorwegbrug over het Albertkanaal, die de oude Brug 44 vervangt.

2200 Herentals spoorbrug herentals Artes Roegiers 2

Aanleg van de nieuwe spoorwegbrug over het Albertkanaal,

Tal van interessante mogelijkheden dus. Laat je op 7 mei verrassen door de diversiteit van de bouw. Ontdek hier alle werven.