nl | fr

Restauratie van het kasteel van Horst

26 april 2024

Het kasteel Van Horst dankt zijn naam aan de eerste bewoners, de Heren van Horst, en is gelegen in Sint-Pieters-Rode, deelgemeente van Holsbeek. Deze gemeente ligt in het Hageland in de Wingevallei.

3220 Holsbeek restauratie kasteel van Horst 7 Denys

Het is een heel pittoreske omgeving met akkers, weiden, bossen en holle wegen. Deze streek is ook gekend voor zijn wijngaarden. Er zullen ongetwijfeld flessen van het geestrijke vocht in de kelders van het kasteel terecht gekomen zijn. De Donjon met bijgebouwen ligt midden in een prachtig natuurdomein met uitgebreide fauna en flora.

Wie de verhalen van de rode ridder las, herinnert zich ongetwijfeld het prachtige kasteel uit het stripverhaal. De ridder keerde er steeds naar terug na zijn spannende reizen. Is het feit of fictie dat de rode ridder er nu echt verbleef? Zeker is dat Willy Vandersteen het kasteel van Horst als model voor zijn verhalen nam.

3220 Holsbeek restauratie kasteel van Horst 9 Denys

Als we de geschiedenisboeken raadplegen vinden we wel een bewoning sinds de vroege middeleeuwen terug. Eerst is er sprake van een herenhoeve, deze werd later versterkt en tenslotte uitgroeide tot een waterburcht met slotgracht. Een opeenvolging van nobele geslachten bewoonde de site waardoor het oorspronkelijke gebouw enkele updates onderging naar ieders eigen smaak en noden zoals een heropbouw na een brand.

Net als in vele kastelen, zouden er ook in het Kasteel van Horst geesten ronddwalen, wat bijdraagt aan de mysterieuze geschiedenis ervan. In de binnenplaats van de donjon zou er iedere nacht om klokslag twaalf uur een koets met woeste paarden verschijnen, waarbij de lichten zouden oplichten en er schimmen ronddolen, als gevolg van een passionele moord in een ver verleden…

3220 Holsbeek restauratie kasteel van Horst 8 Denys

Net als veel andere historische gebouwen had het kasteel van Horst onder de ouderdom te lijden. Daarom is het nu een belangrijk onderdeel van Open Wervendag.

Dit kasteel staat nu in de steigers voor een serieuze restauratie waarbij zowel de funderingen, gevels als daken onder handen genomen worden. Ook de binneninrichting zal aan bod komen omdat het in de toekomst een eventlocatie zal worden.

Bezoek onze Open Wervendag voor een exclusieve rondleiding en uitleg over de werkzaamheden aan dit kasteel. Meer info over de werf van het kasteel van Horst?

Meer over de rijke geschiedenis van het kasteel ontdekken? Klik dan op volgende link : Kasteel van Horst | Inventaris Onroerend Erfgoed