nl | fr

Restauratie site SAS Rijkevorsel

Sint-Jozef 6, 2310 Rijkevorsel
Renovatie/restauratie

De voormalige steenbakkerijsite Sas wordt herbestemd tot een woonproject met nevenfuncties. De restauratie van enkele erfgoedelementen zoals de kopgevel met buurtschuur, oven, arcade en straatmuur verzekert de herinnering aan de historiek. Een spantstructuur als weleer en trappen zullen toegang bieden aan de bovenzijde van de oven. De kenmerkende straatmuur met typerende belettering zal opnieuw zijn monumentale uitstraling krijgen.

Van :

Bezienswaardigheid

Tijdens Open Wervendag kan er deelgenomen worden aan begeleide rondleidingen door Heemkundige Kring van Rijkevorsel. Zij nemen bezoekers mee op sleeptouw door het vroegere charisma van industrieel erfgoed.

Niet te missen

Rijkevorsel ademt industrieel erfgoed. De integratie van erfgoed kan op dit project letterlijk genomen worden. De kopgevel vormt de basis voor de buurtschuur die verder zal bestaan uit een open overdekte staalconstructie. Het overgebleven ovenfragment wordt volledig getransformeerd. De kenmerkende straatmuur met typerende belettering zal opnieuw zijn monumentale uitstraling krijgen.

Opgelet

De organisatie voor bezoek aan dit project is mogelijk door samenwerking met het lokaal bestuur van Rijkevorsel. Kijk zeker ook op www.rijkevorsel.be. Het is de bedoeling om de voormalige steenbakkerijsite te herontwikkelen als duurzaal en innovatief woongebied met nevenfuncties en een knipoog naar het rijke arbeidersverleden. Het achterliggende park is intussen aangelegd. De behouden erfgoedelementen worden gerestaureerd in nauw overleg met Erfgoed Noorderkempen.

Praktische info

  • Sint-Jozef 6, 2310 Rijkevorsel
  • Steenbakkerijsite Sas te Rijkevorsel
  • Aangepast schoeisel
  • Routebeschrijving

Werven in de buurt