nl | fr

Bouwdok Zeebrugge

Koffieweg 8380, 8380 Brugge
Grote werken/infrastructuur

Project Scheldetunnel en Bouwdok is onderdeel van de Oosterweelverbinding. De Scheldetunnel zal in Antwerpen de linker- en rechteroever met elkaar verbinden voor gemotoriseerd en fietsverkeer. In Zeebrugge is een groot bouwdok uitgegraven, waar 8 tunnelelementen met een lengte van 160 meter worden gebouwd. Wanneer de tunnelelementen klaar zijn, worden ze tot drijven gebracht en via de Noordzee en de Schelde naar Antwerpen gesleept.

Bezienswaardigheid

Tijdens Open Wervendag krijg je de kans om te wandelen doorheen het immense bouwdok en het kroonjuweel van de Oosterweelverbinding, de tunnelelementen, van dichtbij te bekijken. Alle bouwstappen voor het bouwen van een tunnelelement zijn zichtbaar, waarbij de eerste tunnelelementen gereed zijn voor transport. Aan het eind van de rondgang kan je het hele bouwdok van ruim 800 meter lang en 150 meter breed bewonderen vanuit een uitkijkpunt.

Niet te missen

De enorme schaal van het project, waarbij niet 1 of 2 maar 8 elementen in 1 dok worden gebouwd. Een project waar meerdere tunnelelementen in een dok worden gebouwd komt niet vaak voor en is alleen daarom al de moeite waard. Het biedt de mogelijkheid om te aanschouwen hoe groot een snelwegtunnel is en hoeveel beton en staal erin verwerkt worden. Ook het zien passeren van een schip langs het bouwdok, waar ongeveer 10 meter lager tunnelelementen worden gebouwd is indrukwekkend om te zien.

Opgelet

Plan voldoende tijd in voor het bezoek want voor een rondje op de werf ben je al snel vertrokken voor een gezond uurtje wandelen. Merk op dat niet alle wegen verhard zijn en voorzie dus stevige schoenen. We raden een bezoek af voor persoenen die slecht te been zijn, met een kinderwagen of rolstoel.

Inschrijvingsprocedure

Inschrijven is niet nodig. Bezoeken zijn mogelijk tussen 10 en 16.15. (Werfbezoek duurt ongeveer 1 uur.)

Andere activiteiten

Rondgang over de werf met verschillende info-punten. Opgelet na 16.15 u zullen geen nieuwe bezoekers meer toegelaten worden op de werf wegens de duur van het totale parcours.

Praktische info

Werven in de buurt